Installation

Her har vi samlet vigtige oplysninger til installation af badeværelseindretning fra INR. Læs omhyggeligt inden installation og husk at vand, afløb og elektriske installationer skal udføres af en professionel. For montageinstruktioner, tegninger og anden dokumentation, se vores dokumentbankTryg montering af brusevægge i glas

Vi anbefaler, at du som kyndig privatperson, professionel håndværker eller bygningsarbejder gennemlæser vores råd om optimal håndtering af glas samt følger den aktuelle monteringsanvisning, så vi sammen kan forhindre unødvendige risici og skader.

Hvad indebærer sikkerhedsglas?

Til vores brusevægge anvender vi termisk hærdet sikkerhedsglas. Det betyder, at glasset får sin styrke ved at det – efter at være skåret i den ønskede størrelse, har fået huller eller udtag til håndtag samt slebet kanter – opvarmes i en hærdeovn og derefter nedkøles hurtigt, så der opstår en trykspænding i glassets overflade og trækspændinger i midten. Det betyder, at hærdet glas kan tåle belastninger væsentlig bedre end almindeligt glas. Man plejer at sige, at hærdet glas er mindst fem gange stærkere end almindeligt vinduesglas. Samtidigt indebærer begrebet ”sikkerhedsglas” ikke, at det ikke kan slås i stykker, men det skal nærmere tolkes som et “personsikret” glas.

Kanterne er glassets svageste punkt

Kanterne og særligt hjørnerne er glassets svageste punkter. Alle vores bruseglas er bestilt med slebne eller fasede kanter og såkaldt støttehjørner for at øge kanternes bestandighed over for slag og dermed bruseglassets samlede holdbarhed. Skulle uheldet være ude ved montering, og du er uheldig at slå et hjørne ned i et hårdt flisegulv, kan det opleves som om, at bruseglasset nærmest ”sprænges” i hænderne på dig. Ved brud går hærdet glas i rigtig mange små ufarlige stykker, der kaldes granuler, som kan ses i hænderne på billedet. Dette kan sammenlignes med de spidse og skarpe glasskår, der er resultatet, når et almindeligt ikke-hærdet vinduesglas går i stykker.  

Vores bruseglas kontrolleres regelmæssigt ved at man efter hærdning udtager stikprøver og slår bruseglasset i stykker for at måle, at de granuler, der dannes, overholder normen. Læs om vores kvalitet.

Beskyttelsesbriller og handsker ved montering af brusevægge

Selvom glasstykkerne er relativt ufarlige sammenlignet med ikke hærdet glas, som er skarpt, når det går i stykker, kan man godt risikere at komme til skade, hvis man ikke arbejder efter normale sikkerhedsforanstaltninger. Derfor anbefaler vi altid, at montører bruger beskyttelsesbriller og handsker og helst bærer bukser og trøjer med lange ærmer og ben.

Sørg for at arbejde på et blødt underlag

Sæt altid bruseglasset forsigtigt ned på blødt underlag. Det er særligt vigtigt at være omhyggelig i et badeværelse, som oftest har fliser og klinker på både gulv og vægge. Det gælder særligt, når man tænker på, at bruseglas er et relativt tungt materiale med en densitet på 2,5 g/cm³. Det betyder, at en 8 mm glasplade vejer 20 kg per m². Derfor er det forståeligt nok en udfordring at håndtere det med største forsigtighed. Bruseglasset må aldrig skubbes sidelæns eller vendes om på hjørnerne, når det flyttes. Det plejer at lette monteringen, hvis der er to personer, der er sammen om at løfte det.

Behold hjørnebeskyttelsen på

Det gør det nemmere at lade hjørnebeskyttelsen, som følger med emballagen, sidde på så længe som muligt, eller som alternativ bruge en måtte, træklodser eller tilsvarende blødt underlag. Hvis brusemodellen er forsynet med tætningslister, skal de sættes på, før bruseglasset løftes på plads og sættes på plads i nichen. Hvis du følger den medfølgende monteringsanvisning, kan du se vores anbefalede fremgangsmåde.

Hvis uheldet skulle være ude

Hvis uheldet skulle være ude i forbindelse med monteringen, og bruseglasset granulerer, bestræber vi os på hurtigt muligt at fremstille et nyt som erstatning. Vi har altid eventuelle glastegninger af skræddersyede løsninger i vores arkiv. Hvis bruseglasset har fået et hak i kanten, skal det som regel også kasseres på grund risiko for revner. Hvis uheldet skulle være ude, tilbyder vi naturligvis erstatningsglas til nedsat pris. Kontakt din forhandler, som hjælper dig videre.

Mindre ridser eller andre skader

Hvis der er ridser på bruseglasset, kan det enten skyldes en produktionsfejl, eller de kan være opstået, efter kunden har modtaget produktet, hvilket i sidste tilfælde er en tilført skade. Vi kan tilføje, at vi omhyggeligt inspicerer hvert eneste bruseglas, når vi fremstiller dem til hver unik kundeordre i produktionen, når vi limer dem i profiler samt før vi lukker emballagen om dem og stiller dem klar til levering.
På byggepladsen, nogle gange i forbindelse med slutrengøring, kan der også opstå ridser. Sådanne ridser kan ikke betragtes som fejl i glasproduktet, men er en tilkommet skade, hvilket betyder, at glasproducenten ikke kan holdes ansvarlig for den tilførte skade.

Husk på, at den ansvarlige for rengøringen har viden om det til formålet passende rengøringsmiddel uden slibemiddel eller andre skrappe sager, der kan indeholde f.eks. flussyre eller fosforsyre, eftersom disse stoffer kan virke ætsende på glas. Læs vores plejeanvisninger.