Tjekliste: Renovere badeværelser

At planlægge eller renovere et nyt badeværelse er en både hyggelig og spændende proces, der kræver tid til eftertanke. Der er ofte tale om et ganske omfattende projekt og en stor investering i din bolig. Derfor er det vigtigt at lægge ud med god planlægning – med de rette forberedelser har renoveringen alle forudsætninger for at ende præcis som du ønsker det.

Vi vil gerne hjælpe dig på vej og dele vores mest konkrete og værdifulde tips med dig. Til vores hjælp har vi også benyttet os af Byggkeramikrådets anbefalinger og tips. Følg punkterne i de respektive faser nedenfor, så du undgår de mest almindelige faldgruber og hurtigere kan føre dine badeværelsesdrømme ud i livet!

1. INSPIRATIONSFASEN:

FØLG DIN STIL

Du behøver ikke finde »din stil«, og vi har ikke tænkt os at fortælle dig, hvad der er god stil og ikke. I dit hjem er det dig, der er indretningseksperten. Forhåbentlig kan vi tilbyde en hel masse produkter, som du har lyst til at håndplukke og kombinere helt ud fra din smag og dine krav. 

Få inspiration i stakken med indretningsmagasiner, tag på besøg i badeværelsesbutikker eller søg online. Vi har publiceret inspirationsartikler og trendrapporter , som måske kan hjælpe dig med at indrette dig efter din stil. Tag billeder, som du lægger på dit eget moodboard og del dem med din partner eller gem dem, så du senere kan vende tilbage og bygge videre på processen.

Læs nogle mood stories eller inspirationsartikler eller prøv dig frem i vores digitale Badeværelsesstudio , hvor du kan vælge og se, hvilke kombinationer, farve/finish, greb eller håndtag på møbler og brusenicher du foretrækker. Efter en tid har man typisk indkredset, hvad man er ude efter og kan derefter gå videre i planlægningen og se nærmere på de forskellige muligheder. 

Tænk jer godt om og tal om husstandens behov. Er i flere om at benytte badeværelset? Kunne I godt tænke jer dobbelte håndvaske og måske både badekar og bruseniche? Og hvis I ikke helt har plads til alle jeres ønsker på de tilgængelige kvadratmeter – hvad er så vigtigst for jer i hverdagen? Måske har en rummelig bruseniche højere prioritet end et spabad en gang om måneden i vinterhalvåret? 

2. PLANLÆGNINGSFASEN:

AFVEJ MULIGHEDERNE

Gulvarme er skønt i hele badeværelset. Her kan du vælge mellem elektriske og vandbårne systemer. Det samme gælder for håndklædetørrere. Hvis du vælger en energivenlig og elopvarmet håndklædetørrer, fungerer den også, når gulvvarmen er slukket, hvorimod visse vandbårne tørrere med termostat holder op med at varme på en lun sommerdag. Du får altså et mere frisk badeværelse med mindre fugt, og du undgår unødigt dyre elregninger med energivenlige elektriske håndklædetørrere.

Tænk over, hvor på badeværelset der skal trækkes el til belysning, håndklædetørrer og andre udtag. Husk på, at det er muligt at få eludtag skjult i de fleste skabe og underskabe, hvilket kan være smart til føntørrer, eltandbørste og barbermaskine, som også slipper for at skulle ligge fremme, når de lades op. 

Gulvbrønde fra før 1990 skal udskiftes. Så find ud af, hvor gammel din brønd er.

Vægnære gulvbrønde er blevet mere og mere populære i de seneste år. Med i overvejelserne skal dog, at de begrænser udvalget af tætningslag og gulvbrønde, eftersom kun bestemte kombinationer af tætningslag/vægnære gulvbrønde er godkendt. Rådfør dig med din VVS-mand.

Også trækning af rør skal tilpasses dagens standard. Gamle rør og koblinger skal muligvis udskiftes. 

Find ud af, om der er tilstrækkeligt med vandtryk i dit vandsystem til at trække en velfungerende hovedbruser, hvis du overvejer en sådan. Hvis du satser på et lidt dyrere blandingsbatteri, vil du kunne købe reservedele i mange år fremover. Tænk også over, om det er vigtigt for dig, at bruserens blandingsbatteri er forsynet med trykbalanceret termostatteknik, så du slipper for ”det kolde gys”, hvis en anden skyller ud i toilettet eller bruger vand i køkkenet? 

Planlæg, hvor tingene skal sættes op på væggene. Alle fastgørelser i rummet skal gøres i fast konstruktion. Her er det en god ide at lade håndværkeren montere korte låseanordninger mellem de længere eller en hel træplade bag gipsen.  

Husk også at vælge rigeligt med opbevaring. Det er på badeværelset, at de fleste fortryder, at de ikke valgte mere af den slags, da de renoverede det. Med skuffer under underskabet og supplerende højskab slipper du for at skulle ud og hente nye håndklæder fra andre rum eller løbe tør for toiletpapir.

Undersøg forudsætningerne omhyggeligt, før du vælger, hvor du skal placere brusenichen. Skal der tages hensyn til rør og måske en gulvbrønd? Mange bruseløsninger kræver, at du har et gulv med den rette hældning. Se brancheanbefalinger for fagfolk på www.bkr.se. Der er ofte en oplagt placering af brusevægge – i et hjørne, bruser i niche, midt på væg eller på badekarret. I vores brusevælgerguide kan du læse om fordele og eventuelle begrænsninger ved forskellige typer af bruseløsninger.

Bruseværkstedet kan du teste og skræddersy din valgte brusemodel. Måske kræver dit badeværelse mere end normal måltilpasning, f.eks. udtag til rørgennemføring eller skråtskæring på grund af skråvæg. Via din forhandler kan vi hjælpe dig med at udarbejde et CAD-tegnet forslag – helt uden beregning.

3. GENNEMFØRELSESFASEN:

Se lyset for enden af tunnellen

Badeværelser kan være fagmæssigt svære at renovere på egen hånd, hvis du ikke selv er ekspert, men du kan vælge at lave dele af det selv, som f.eks. at fjerne tapet og fliser. Og for at ende med et tilfredsstillende resultat, skal du sørge for, at du og entreprenøren har samme billede af det. Vedlæg gerne en liste over alt det, der skal laves, når du indhenter tilbud, så I efterfølgende kan få en snak om alle detaljerne. Hvis nogen af de adspurgte har spørgsmål om udførelsen – skriv de nye oplysninger ind i underlaget ved tilbudsforespørgsel til øvrige entreprenører. Det er vigtigt, at alle har det samme udgangspunkt, så du kan få en så korrekt sammenligning af prisen. 

Det billigste tilbud er ikke nødvendigvis det bedste, men det er i alle tilfælde vigtigt at få en udførlig specifikation på, hvad der reelt indgår. Hvis jobbet skal udføres på timeafregning, er det en god ide at bede om en cirkapris – denne må efterfølgende ikke overskrides med mere end 15%. 

Det er vigtigt, at du bruger autoriserede håndværkere, der er godkendt af de relevante myndigheder (i Sverige er det Byggkeramikrådets regler (BBV). Her på vores hjemmeside kan du se en liste over autoriserede virksomheder, og du kan også læse mere om, hvad dette indebærer. Hvis leverandøren er den, der er ansvarlig for at finde underleverandører (elinstallatør, VVS-montør m.fl.), bør du også kontrollere, at de er autoriserede hos de respektive brancheorganisationer, så du får den rette dokumentation for hele det udførte arbejde. 

For at undgå alle former for misforståelser bør du underskrive en skriftlig aftale sammen med entreprenøren, som herefter er ansvarlig for, at arbejdet udføres fagmæssigt korrekt og i overensstemmelse med gældende brancheregler. Det er vigtigt, at du gør dette, før arbejdet påbegyndes. Du kan finde en formular til dette under overskriften ”Download” her ovenfor. Ved indkøb af fliser, klinker, kakler og andet materiale er det ikke usædvanligt, at fagmanden, der sætter disse op, også står for indkøbet til renoveringen, men eftersom det sandsynligvis er dig, der vælger materialet, kan det være godt at være bekendt med nedenstående

Store fliser kan være besværlige at lægge, hvis der er fald i gulvet. Hvis du har valgt store fliser, kan løsningen være at overgå til mindre fliser, når du nærmer dig brønden. Tal med den ansvarlige håndværker om dette. 

Vores mål er at gøre vores produkter så enkle som mulige at montere. I mange tilfælde kan du selv montere både brusevægge og møbler med hjælp fra en bekendt. I forbindelse med mere komplekse modeller kan det være nødvendigt at få assistance fra andre med erfaring på området. Det vil de fleste forhandlere kunne hjælpe dig med at finde. Benyt professionelle til alle el- eller vandinstallationer.

For ikke at ødelægge tætningslaget anbefaler vi, at du limer badeværelsestilbehøret op i stedet for at punktere laget med skruer. En rigtig stor del af badeværelsestilbehør kan limes op. Endda brusevægge i glas kan i dag limes op – læs mere om vores monteringsmetode Borefri og se filmen om, hvordan det går til.

4. Når renoveringen er færdig:

Tid til att nyde

Når badeværelset er færdigt, skal du sørge for at få et kvalitetsdokument af entreprenøren. Det er beviset på, at arbejdet er udført i overensstemmelse med gældende regler og dermed lever op til myndighedernes krav. Gem det i mindst 10 år og giv det videre til en eventuel efterfølgende køber af boligen. Sammen med kvalitetsdokumentet får du også monteringsanvisningen for det godkendte tætningslagssystem, der er brugt.

Som prikken over i‹et styler du badeværelset, så resultatet lever op til det, du havde i tankerne allerede i inspirationsfasen. Nu er det tid til at nyde din investering i dit hjem og din hverdag – du kommer garanteret til at få glæde af den flere gange om dagen i mange år fremover!

Følg de tilgængelige plejeråd til de forskellige overflader, så dit badeværelse holder sig flot og som nyt rigtig længe! Hvis du på et tidspunkt får brug for at skulle udskifte tætningslister eller lignende, finder du nemt færdige servicesæt hos din forhandler.

Vi vil blive rigtig glade, hvis du vil dele nogle billeder af dit flotte badeværelse på en af vores sociale medie-kanaler, så vi kan se resultatet af dit helt eget unikke badeværelsesprojekt og glæde os sammen med dig – og ikke mindst, så du kan inspirere andre, der går i badeværelsestanker!