Tjekliste ved renovering af badeværelse

Fire trin til drømmebadeværelset

En badeværelsesrenovering er et spændende projekt med en fantastisk belønning, der venter, når du kommer ud på den anden side - et nyt badeværelse, der giver daglig glæde i mange år fremover. Men det er også et omfattende projekt, der kræver meget forberedelse. Her deler vi vores bedste tips i fire håndterbare dele, der fører dig tættere på målet - badeværelset i dine drømme.

Trin 1 - Inspiration

Følg din egen stil.

Det er dig der er indretningsarkitekten

I dit hjem er du indretningsarkitekten. Lad dine valg af materialer og møbler afspejle din personlighed til den bedst mulige start og slut på dagen. Hver dag. Forhåbentlig har vi mange produkter, som du kan håndplukke og kombinere fuldstændigt baseret på din smag og dine krav. Du er velkommen til at kigge på vores inspirationsside, hvis du vil hente mere inspiration og trends.

Tænk igennem og diskuter husstandens behov. Er der flere af jer, der skal dele badeværelset? Har du brug for dobbelt håndvask og måske både et badekar og en bruser? Hvis du ikke har plads til alt det du gerne vil have på de kvadratmeter du har at gøre godt med - hvad er så vigtigst for dig i hverdagen? Måske er en rummelig bruseløsning en højere prioritet end for eksempel en sauna, der bruges en gang om måneden på vinterhalvåret?

Badeværelsesinspiration

Find inspirationen

Saml en bunke med indretningsmagasiner og besøg nogle forhandere. Klik gerne in på vores inspirationsside hvor vi har samlet et stort antal badeværelsesartikler og trendrapporter, der kan hjælpe dig med at finde din indretningsstil. Du kan også samle dine favoritprodukter under Mine Favoritter og dele dem med en ven.

Prøv dig frem i vores digitale studie, hvor du kan vælge mellem færdige opsætninger og se hvad du kan lide af indretningskombinationer, farve og finish, greb eller håndtag på møbler og bruseløsninger. Efter et stykke tid i studiet er det lettere at se hvad du er ude efter, og kan hurtigt komme videre i planlægningen og evaluere alternativerne mere detaljeret.

Badeværelsesstudiet

Trin 2 - Planlægning

Valgmulighederne.

Smarte varmekilder

Gulvvarme er dejligt at have på badeværelset. Der er elektriske og vandbårne systemer. Det samme gælder håndklædetørrere. Ved at vælge en energieffektiv og elektrisk opvarmet håndklædetørrer fungerer den, selv når gulvvarmen er slukket, mens nogle vandbårne håndklædetørrere med termostater kan stoppe med at varme en mild sommerdag. Badeværelset er altså friskere med mindre fugt, og du undgår unødvendigt dyre elregninger med energieffektive elektriske håndklædetørrere.

Læs mere om vores håndklædetørrere

Skjulte stikkontakter

Tænk over, hvor i badeværelset du skal trække elektricitet til belysning, håndklædetørrer og andre ting. Husk, at det er muligt at få stikkontakter skjult inde i de fleste af vores skabe og vaskeskabe, hvilket kan være smart til en hårtørrer, elektriske tandbørster og barbermaskine.

Vores vaskeskabe

Har du styr på gulvbrønden??

Gulvbrønde ældre end 1990 skal udskiftes. Så find ud af, hvor gammel din brønd er, før du fortsætter. Vægafløb tæt på væggen er blevet mere og mere populære i de senere år. Husk dog, at de begrænser valget af tætningslag og gulvafløb, da kun visse kombinationer af tætningslag / vægafløb tæt på væggen er godkendt. Kontakt din VVS-mand.

Din badeværelsesrenovering kan også være en god mulighed for at opgradere ventilationen. Kontakt din håndværker.

Har du styr på trykket?

Også trækning af rør skal tilpasses dagens standard. Gamle rør og koblinger skal muligvis udskiftes.


Find ud af, om der er tilstrækkeligt med vandtryk i dit vandsystem til at trække et velfungerende brusesæt, hvis du overvejer en sådan. Hvis du satser på et lidt dyrere blandingsarmatur, vil du kunne købe reservedele i mange år fremover. Tænk også over, om det er vigtigt for dig, at bruserens blandingsbatteri er forsynet med trykbalanceret termostatteknik, så du slipper for ”det kolde gys”, hvis en anden skyller ud i toilettet eller bruger vand i køkkenet?

Vores brusesystem

Læg en plan for opbevaring

Husk også at vælge rigeligt med opbevaring, mere end du tror. Det er på badeværelset, at de fleste fortryder, at de ikke valgte mere af den slags, da de renoverede det. Med skuffer under håndvasken og supplerende højskab slipper du for at skulle ud og hente nye håndklæder fra andre rum eller løbe tør for toiletpapir.

Badeværelsesopbevaring

... og placeringen

Planlæg, hvor tingene skal sættes op på væggene. Alle fastgørelser i rummet skal gøres i fast konstruktion. Her er det en god ide at lade håndværkeren montere korte låseanordninger mellem de længere eller en hel træplade bag gipsen.  

Tid til at vælge en bruseløsning

Undersøg forudsætningerne omhyggeligt, før du vælger, hvor du skal placere brusenichen. Skal der tages hensyn til rør og måske en gulvbrønd? Mange bruseløsninger kræver, at du har et gulv med den rette hældning. Der er ofte en oplagt placering af brusevægge – i et hjørne, bruser i niche, midt på væg eller på badekarret. I vores bruseguide kan du læse om fordele og eventuelle begrænsninger ved forskellige typer af bruseløsninger.

Brusevælgerguide

Måltilpasse din bruseløsning

I Bruseværkstedet kan du teste og skræddersy din valgte bruseløsning. Måske kræver dit badeværelse mere end normal måltilpasning, f.eks. udtag til rørgennemføring eller skråtskæring på grund af skråvæg. Via din forhandler kan vi hjælpe dig med at udarbejde et CAD-tegnet forslag – helt uden beregning.

Måltilpasset bruseløsning

Trin 3 - Gennemførelsen

Se lyset i tunnelen.

At tænke på når du indhenter tilbud

Badeværelser kan være fagmæssigt svære at renovere på egen hånd (hvis du ikke selv er ekspert), men du kan vælge at lave dele af det selv, som f.eks. at fjerne tapet og fliser. Og for at ende med et tilfredsstillende resultat, skal du sørge for, at du og entreprenøren har samme billede af slutresultatet. Vedlæg gerne en liste over alt det, der skal laves, når du indhenter tilbud, så I efterfølgende kan få en snak om alle detaljerne. Det er vigtigt, at alle har det samme udgangspunkt, så du kan få en så korrekt sammenligning af prisen. Det billigeste tilbud er nødvendigvis ikke det bedste, og det er vigtigt at få en udførlig specifikation på hvad der virkelig indgår. Hvis arbejdet sker på løbende regning er det en god ting at bede om en ca. pris - denne pris for så ikke overskrides med mere end 15%.

At vælge håndværker og skrive kontrakt

Det er vigtigt at ansætte et firma, der er autoriseret i henhold til byggeregler, og at den håndværker, der udfører arbejdet, også er autoriseret. Hvis leverandøren er den, der igen ansætter underleverandører (elinstallatør, VVS-installatør osv.), skal du kontrollere, at de også er autoriseret af deres respektive brancheorganisationer, så du får den korrekte dokumentation for hele arbejdet.

For at undgå alle former for misforståelser udarbejder du en skriftlig aftale, helst et såkaldt håndværkerformular, sammen med entreprenøren, som derefter er ansvarlig for arbejdet, der udføres professionelt og i henhold til branchens regler. Det er vigtigt, at dette gøres, inden arbejdet begynder.

Håndværkerformularet

Store eller små fliser?

Det er ikke ualmindeligt, at fliseentreprenøren foretager indkøb til renoveringen, men da det sandsynligvis er dig, der vælger materialet, kan det være godt at vide følgende. Store fliser kan være vanskelige at lægge ved vandafløbet. En løsning ved valg af store fliser kan være at skifte til mindre fliser tættest på vandafløbet. Kontakt din fliselægger.

Installation og vandtætning

Vores mål hos INR er at gøre vores produkter så enkle som muligt at montere. I mange tilfælde kan du klare at samle både brusevægge og møbler selv ved hjælp af en ven. For mere komplekse modeller kræves monteringserfaring. Du kan få den hjælp fra de fleste af vores forhandlere. Ansæt fagfolk til alle elektriske installationer eller vandinstallationer.

For ikke at beskadige tætningslaget, anbefaler vi, at du klæber badeværelsetilbehøret i stedet for at punktere tætningslaget med skruer. Der er nu et stort udvalg af badeværelsetilbehør, der kan limes. Selv bruseløsninger kan limes op med vores monteringsmetode Borefri (SAFE-FIX).

Mere om Borefrit

Trin 4 - Dit nye badeværelse er klart!

Nu er det tid til at nyde...

Kvalitetsdokument

Når badeværelset er færdigt, skal du sørge for at få et kvalitetsdokument af entreprenøren. Det er beviset på, at arbejdet er udført i overensstemmelse med gældende regler og dermed lever op til myndighedernes krav. Gem det i mindst 10 år og giv det videre til en eventuel efterfølgende køber af boligen. Sammen med kvalitetsdokumentet får du også monteringsanvisningen for det godkendte tætningslagssystem, der er brugt.

Følg plejeanvisningerne

Med din badeværelsesindretning fra INR får du også en plejeanvisning og garantifolder. Følg de tilgængelige plejeråd til de forskellige overflader, så dit badeværelse holder sig flot og som nyt rigtig længe! Hvis du på et tidspunkt får brug for at skulle udskifte tætningslister eller lignende, finder du nemt færdige servicekit hos din forhandler.

Plejeanvisninger

Nyd din investering

Sørg for at afslutte med at style badeværelset, så resultatet svarer til det, du formede i dine tanker allerede i inspirationsfasen. Vær stolt over, at du har investeret i dit hjem og i din hverdag, som du garanteret kommer til at nyde  flere gange om dagen!

... og del dine billeder!

Vi på INR vil blive rigtig glade, hvis du vil dele nogle billeder af dit flotte badeværelse på en af vores sociale medie-kanaler, (tagge gerne med #iconicbyme). Vi er selvfølgelig nysgerrige på at se resultatet af dit helt eget unikke badeværelsesprojekt og glæde os sammen med dig – og ikke mindst, så du kan inspirere andre, der går i badeværelsestanker!

Iconic by me på Instagram

Andre har også besøgt

Inspiration

Badeværelses­inspiration

Inspirationen til rummet i dit hjem, hvor livets vigtigste forberedelser finder sted. Badeværelset.

Se mere

Planlægning

Badeværelses­planlægning

Når du renoverer et badeværelse, er det vigtigt at finde løsningerne. Her har vi samlet nogle almindelige problemer og forslag til løsninger.

Se mere

Inspiration

Badeværelsestrends

Farvemæssigt bruger årets badeværelsestrends 2021 dels de varme jordfarver, men vi længes også efter vores nordiske vildmark, hvor alle naturens kolde nuancer af blå og grøn skyller ind over os og hjælper os med at finde ro.

Se mere